Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Σώθηκε το Φοινικόδασος στην Πρέβελη

Αυτό είναι ένα άρθρο για το ποιος και το πώς έσωσε το Φοινικόδασος στην Πρέβελη, που είδαμε όλοι να καίγεται το περασμένο καλοκαίρι. Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι χωρίς εξειδικευμένους επιστήμονες δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε ένα φυσικό οικοσύστημα και επιπλέον πρέπει παντού και πάντα να προσέχουμε τα "λαμόγια" και τι κρύβεται πίσω από τις "αγαθές" προθέσεις κάποιων..

Πως ένας ήρωας δασολόγος έσωσε το Φοινικόδασος του Πρέβελη από τα αρπακτικά

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1285332


Πώς έγινε και αναγεννήθηκε το φοινικόδασος, για το οποίο θρηνούσαν τον περασμένο Αύγουστο οι Κασσάνδρες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και μαζί τους σύμπας ο αστικός Τύπος, γράφοντας πως θα χρειαστούν από 20 μέχρι 50 χρόνια για να αναγεννηθεί;



Καμαρώνει το υπουργείο της Μπιρμπίλη, ότι «μετά από τις άμεσες ενέργειες των υπηρεσιών» του, «το φοινικόδασος του Πρέβελη αναγεννήθηκε». Οπως σημειώνει το δελτίο Τύπου, «πρόσφατες παρατηρήσεις στο φοινικόδασος, ενός από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της πατρίδας μας, ανέδειξαν την πλήρη αναγέννηση του οικοσυστήματος και το πρασίνισμα της περιοχής, που είχε πληγεί από πυρκαγιά την 22η Αυγούστου 2010. Ολοι οι φοίνικες (με χαρακτηριστικό είδος τον Phoenix theophrastii) αναβλάστησαν, σπόροι που είχαν πέσει στη γη φύτρωσαν και μικροί φοίνικες αναπτύσσονται κανονικά. Κατά τον ίδιο τρόπο αναγεννήθηκαν και τα υπόλοιπα είδη που συμπληρώνουν το οικοσύστημα, χαρουπιές, σχίνοι, πλατάνια και αλμυρίκια».

Πώς έγινε και αναγεννήθηκε το φοινικόδασος, για το οποίο θρηνούσαν τον περασμένο Αύγουστο οι Κασσάνδρες των περιβαλλοντικών οργανώσεων και μαζί τους σύμπας ο αστικός Τύπος, γράφοντας πως θα χρειαστούν από 20 μέχρι 50 χρόνια για να αναγεννηθεί; Εχει σημασία να θυμίσουμε τι γράφαμε σε σημείωμά μας στις 4 Σεπτέμβρη του 2010, με τίτλο «Κάτω τα ξερά σας από τον Πρέβελη»:

«Δεν γνωρίζουμε πώς μπήκε η φωτιά που έκαψε και το φοινικόδασος του Πρέβελη (το δεύτερο μεγαλύτερο μετά απ’ αυτό του Βάι), όμως αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο κίνδυνο για το φοινικόδασος (όπως και για το Βάι) αποτελούν τα διάφορα λαμόγια («περιβαλλοντικά» και άλλα), που βρήκαν την ευκαιρία να κονομήσουν με τα διάφορα προγράμματα «προστασίας» και με προτάσεις για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης, για να βάλλουν για τα καλά το πόδι τους και να κονομάνε εσαεί.

Το φοινικόδασος δεν έχει καεί. Εχει απλά καψαλιστεί, για να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά. Από τους επόμενους κιόλας μήνες θ’ αρχίσει η φυσική του αναγέννηση και σε μια τετραετία, αν γίνουν μερικά απλά πράγματα και δεν πατήσει κανένας εκεί μέσα, θα είναι όπως πριν. Γιατί οι φοίνικες κρατάνε μεγάλη μάζα νερού, η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντίδοτο στην καταστροφική δύναμη της φωτιάς.

Σ’ ένα εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο-παρέμβαση («Προτεινόμενα Δασοκομικά διαχειριστικά μέτρα για την επιτάχυνση της φυσικής αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά στο φοινικόδασος της Πρέβελης»), που δημοσιεύτηκε στο φόρουμ της ιστοσελίδας της ΠΕΕΓΕΠ, ο λασιθιώτης δασολόγος Παντελής Φιλιππάκης εισηγείται όλα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να αναγεννηθεί το φοινικόδασος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επέλαση των λαμόγιων.

Τα μέτρα που προτείνει είναι συγκεκριμένα, εύκολα διεκπεραιώσιμα από τις υπηρεσίες της νομαρχίας (περιγράφει με ακρίβεια ακόμη και τα μηχανήματα και τα μεροκάματα που θα χρειαστούν) και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Γι’ αυτό και κανείς δεν τόλμησε να τα αμφισβητήσει. Αλλωστε, ο εν λόγω δασολόγος βρίσκεται σε μόνιμη σύγκρουση με διάφορα λαμόγια για το ζήτημα της προστασίας του Βάι από το σκαθάρι (θέμα για το οποίο κάποια στιγμή θα γράψουμε αναλυτικά) και έχει μελετήσει πάρα πολύ τα θέματα του φοίνικα.

Βάσει των προτάσεών του, σε 3-4 χρόνια οι φοίνικες θα έχουν αναγεννηθεί και όχι σε 20 ή 50 χρόνια, που γράφουν οι άσχετοι δημοσιογράφοι, παραπληροφορούμενοι από τα λαμόγια που βρήκαν ευκαιρία για νέες κονόμες. Ας αφήσουν, λοιπόν, ήσυχο το δάσος κι ας κάνουν αυτά που πρέπει»
.

Χάρη στην παρέμβαση του Π. Φιλιππάκη (βοηθήσαμε κι εμείς όσο μπορούσαμε στη διάδοση των απόψεών του), το υπουργείο δεν τόλμησε να κάνει δεκτές τις προτάσεις των λαμόγιων, που ήθελαν να πλακώσουν με αλυσοπρίονα, να κόψουν τους καψαλισμένους φοίνικες και να ξεκινήσουν πρόγραμμα επαναφύτευσης με χοντρά φράγκα.

Εκανε τα απλά πράγματα που εισηγήθηκε ο συγκεκριμένος δασολόγος (ο οποίος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι ίσως ο πιο καταρτισμένος στο συγκεκριμένο τομέα, γιατί έχει πραγματικό πάθος με τους φοίνικες της Κρήτης) και σήμερα, μόλις εφτά μήνες μετά, το φοινικόδασος έχει αναγεννηθεί.

Δείτε τις φωτογραφίες που το ίδιο το ΥΠΕΚΑ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του. Οπως χαρακτηριστικά φαίνεται, είναι οι φοίνικες που υποτίθεται ότι κάηκαν (αριστερά) που αναγεννήθηκαν (δεξιά). Γιατί απλούστατα δεν κάηκαν, αλλά καψαλίστηκαν εξωτερικά, διατηρώντας όλους τους χυμούς στο εσωτερικό τους.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=10197&cat_id=27&pos=2&issue_id=290   http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=4771&cat_id=27&pos=2&issue_id=165

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου