Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σκούρα τα πράγματα για τους Βιολόγους...


Αυτή είναι η επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων στα μέλη της, για το θέμα της Βιολογίας στο Νέο Λύκειο. Διαβάστε και θα δείτε τον εμπαιγμό του Υπουργείου και την επιδεικτική αδιαφορία τους για την επιστήμη του 21ου αιώνα. 

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να δημοσιεύονται «σχέδια για το νέο Λύκειο» και διαφάνηκε η πιθανότητα υποβάθμισης της Βιολογίας, το ΔΣ της ΠΕΒ δραστηριοποιήθηκε προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις.

1. Με πρωτοβουλία Ελλήνων Βιοεπιστημόνων της Αμερικής συντάχθηκε κείμενο για την προάσπιση της διδασκαλίας της βιολογίας το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα και ξεκίνησε η διαδικασία συλλογής υπογραφών υποστήριξής του. Η ανταπόκριση των συναδέλφων αλλά και άλλων ήταν σημαντική, οι υπογραφές ξεπέρασαν τις χίλιες πεντακόσιες.

2. Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΒ με στελέχη του Υπουργείου που είχε ως αντικείμενο την έκθεση των απόψεων τη ένωσής μας για τα σχέδια ωρολογίου προγράμματος του Νέου Λυκείου, που είχαν έρθει δημοσιότητα.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι συνάδελφοι:
Παπαματθαιάκης Σήφης Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αρσενάκης Μηνάς πρόεδρος Βιολογικού τμήματος Θεσσαλονίκης, Σανούδου Δέσποινα επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής Αθήνας, Παπαδάκης Μάνος πρόεδρος ΠΕΒ, Καψάλης Θάνος μέλος του ΔΣ και ο συνάδελφος βουλευτής Βαρβαρίγος Δημήτρης. Στη συνάντηση οι μετέχοντες:
·      Εξέθεσαν σε συνεργάτες της υφυπουργού κας Χριστοφιλοπούλου, τις ενστάσεις τους για τη δυσμενή θέση της Βιολογίας στο κυοφορούμενο σχέδιο ωρολογίου προγράμματος,
·      κατέθεσαν το κείμενο για την προάσπιση της διδασκαλίας της βιολογίας, με τις υπογραφές που το συνοδεύουν καθώς και τεκμήρια:
ü  για τις ώρες διδασκαλίας  του μαθήματος της βιολογίας στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα και
ü  τη σημασία που του αποδίδει ο διεθνής διαγωνισμός PISA συμπεριλαμβάνοντας στα κριτήρια αξιολόγησης  βιολογικά αντικείμενα σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%. 
·      υπέβαλαν τη διαμαρτυρία τους για την καθυστέρηση της προώθησης του προεδρικού διατάγματος που καθορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Βιολόγων.
Οι συνεργάτες της υφυπουργού άκουσαν με κατανόηση τα επιχειρήματα που ανέπτυξε η αντιπροσωπεία της ΠΕΒ και δεσμεύθηκαν να τα μεταφέρουν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Επίσης οι εκπρόσωποί μας είχαν την ευκαιρία (μετά από επιτυχή παρέμβαση του κου Βαρβαρίγου) να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουλαϊδή Βασίλη, καθ’  ύλη υπεύθυνο για την κατάρτιση του σχεδίου για το Νέο Λύκειο.
Σε αυτή τη δεύτερη και σημαντικότερη, λόγω της αρμοδιότητας του γενικού γραμματέα για τα θέματα που αφορούν στο Νέο Λύκειο, ο γενικός γραμματέας δεσμεύθηκε για:
α. Την ισότιμη αντιμετώπιση του μαθήματος της Βιολογίας στο Νέο Λύκειο, έναντι των άλλων μαθημάτων Φ.Ε. και επίσης για
β. Την πρόσκληση βιολόγων επιστημόνων στη διαβούλευση που θα προηγηθεί της τελικής έκδοσης του προγράμματος του Νέου Λυκείου.

3.  Τον Ιανουάριο 2011 η βουλευτής ……………….έκανε ερώτηση προς την ηγεσία του ΥΠΔΒΜΚΘ και πήρε την απάντηση από την Υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου ότι αυτά που κυκλοφορούν είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες και να αναμένουμε τις επίσημες θέσεις.

4.  Η Επιτροπή Παιδείας της ΠΕΒ έστειλε 3 επιστολές προς δημοσιογράφους που είχαν επιμεληθεί σχετικών άρθρων, στοιχειοθετώντας τις θέσεις μας.

5. Στις 11 Μαρτίου αντιπροσωπεία  του ΔΣ της ΠΕΒ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουλαϊδή Βασίλη και τον σύμβουλο του κ. Δημόπουλο, μετά από πρόσκληση του ΓΓ στα πλαίσια της συνάντησης του με όλες τις επιστημονικές ενώσεις. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι συνάδελφοι: Παπαδάκης Μάνος πρόεδρος του ΔΣ, Κατωπόδης Γιώργος Γεν. Γραμματέας του ΔΣ, Πλατανιστιώτη Σοφία Οργ. Γραμματέας του ΔΣ, Καψάλης Θάνος και  Ζευγουλά Αγγελική μέλη της Επιτροπής Παιδείας της ΠΕΒ. Στην συνάντηση έγινε μια παρουσίαση των γενικών αρχών του σχεδίου.
Προέβλεπε ότι δεν θα διδάσκονταν σε καμία τάξη σαν μάθημα γενικής παιδείας και ότι στην Β και Γ θα διδάσκονταν όπως προβλέπει αυτό που ανακοινώθηκε, αλλά υποχρεωτικά και όχι σε αντιπαράθεση με τοις εφαρμογές υπολογιστών. Δηλαδή 2 ώρες στην Β και 4 στην Γ  υποχρεωτικά σε όλη την θετική κατεύθυνση και επί πλέον 2 ώρες στην Β και 2 στην Γ για εμβάθυνση. Έγινε προσπάθεια να μας πείσει ότι αυτό αποτελεί αναβάθμιση του μαθήματος που θα αυξήσει τις διδασκόμενες ώρες Βιολογίας και ότι έχουν υπολογίσει ότι θα χρειαστεί να προσληφθούν 25-30% περίπου περισσότεροι Βιολόγοι.
Εμείς διαφωνήσαμε ζητώντας να μπει σαν μάθημα Γενικής παιδείας τουλάχιστον στο επίπεδο που ήταν μέχρι τώρα. Η αντιπροσωπεία στήριξε με επιχειρήματα και ΣΤΟΙΧΕΙΑ όλο το πλέγμα των (γνωστών μας) προτάσεων και με δεδομένη την εκφρασμένη θέση του Υπουργείου για την εξάλειψη των μονόωρων μαθημάτων, επέμεινε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή για 2 ώρες μαθήματος βιολογικού αντικειμένου και στην α΄ Λυκείου (Βιολογία Ανθρώπου). Στο επιχείρημα πως τα βιβλία δεν αλλάζουν και δεν υπάρχει έτοιμο βιβλίο για το Σεπτέμβριο, αντιπροτείναμε το βιβλίο της β΄ τάξης Επιλογής. Μάλιστα, στη σχετική συζήτηση για την πιθανή δυσκολία αυτού του βιβλίου προτάθηκε εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί το αμέσως παλαιότερο σχετικό που είναι «πιο εύκολο».
Στο επιχείρημα ότι σε έρευνα του Υπουργείου οι μαθητές έχουν τη Βιολογία πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις τους, του καταθέσαμε την ίδια στιγμή την προ τριετίας επιστολή των μαθητριών του Ραλλείου Πειραματικού Λυκείου προς την Υπουργό που αφορούσε την διδασκαλία της Βιολογίας στο Λύκειο και είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον συνάδελφο Βουλευτή κ. Βαρβαρήγο Δημήτρη.
Αποχωρήσαμε με εκφρασμένη ξεκάθαρα την διαφωνία μας στο νέο σχέδιο και αναμένοντας την απάντηση του Υπουργείου στις προτάσεις μας.
Την επομένη της συνάντησης στάλθηκαν στον Γ.Γ. του ΥΠΔΒΜΚΘ  το βιβλίο της Βιολογίας επιλογής,  ΕΠΙΠΛΕΟΝ στοιχεία για τη διδασκαλία της Βιολογίας στα Ευρωπαϊκά σχολεία και το κείμενο με τις υπογραφές των συναδέλφων.

6. Λίγο πριν ανακοινωθεί επισήμως το τελικό σχέδιο του Υπουργείου και μόλις ενημερωθήκαμε για το περιεχόμενο του, θέσαμε τα στοιχεία  υπ΄ όψιν των βιολόγων- βουλευτών κ. Αράπογλου και κ. Βαρβαρίγου οι οποίοι άμεσα έκαναν ενέργειες προς την ηγεσία του Υπουργείου.

7. Την ημέρα της εξαγγελίας των μέτρων, αντιπροσωπεία της ΠΕΒ πήγε απρόσκλητη στο Υπουργείο και απαίτησε να συναντήσει τον κ. Κουλαϊδή, γεγονός που δεν επετεύχθη. Υπήρξε, όμως, τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύμβουλο του κ. Δημόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε για συνάντηση την εβδομάδα 3-10/4. Την ίδια ημέρα έγινε συνάντηση με τους Βιολόγους βουλευτές για κοινή δράση.

8. Την ίδια ημέρα των ανακοινώσεων του ΥΠΔΒΜΚΘ, η συνάδελφος βουλευτής κ. Αράπογλου έκανε παρέμβαση στην Υπουργό και τον Γ.Γ. και πήρε τη διαβεβαίωση ότι εντός της εβδομάδας (3-10/4) θα συναντηθεί αντιπροσωπεία μας μαζί με τους παραπάνω βουλευτές με την ηγεσία του ΥΠΔΒΜΚΘ ώστε να συζητηθούν  οι προτεινόμενες διορθωτικές κινήσεις.

9. Επί πλέον:
-          Εστάλει στα ΜΜΕ επιστολή με την ανακοίνωση-απόψεις της ΠΕΒ αλλά και το δελτίο τύπου μετά την ανακοίνωση του σχεδίου.
-          Ζητήθηκε από τους Προέδρους των Παν. Τμημάτων Βιοεπιστημών να αποστείλουν ΑΜΕΣΑ διαμαρτυρία στο ΥΠΔΒΜΚΘ  και να ενεργοποιήσουν την αντίδραση των Τμημάτων τους.
-          Ενημερώθηκαν οι Νέοι Βιοεπιστήμονες από την ΠΕΒ στην ημερίδα τους (2-4-11) και προτάθηκαν δράσεις σε αυτούς.
-          Έχει σταλεί επιστολή στην ECBA (Ένωση Βιολόγων Ευρωπαϊκής Ένωσης) και αναμένουμε την απάντηση της.
-          Στην Επιτροπή Παιδείας έγινε αναλυτική συζήτηση για τις προτεινόμενες δράσεις μας, αλλά και για τις ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας. Και για τα δύο τελευταία αποζητούμε τις απόψεις ΟΛΩΝ των ενδιαφερόμενων συναδέλφων. Παρακαλούμε θερμά όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την γραμματεία της ΠΕΒ. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα και για την συνάντηση με τον ΓΓ, για τις συγκεκριμένες απόψεις και διαφωνίες μας στο σχέδιο αλλά και για τις δραστηριότητες που προγραμματίσουμε.

Αθήνα 2-4-2011

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος                                                                                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Παπαδάκης Μάνος                                                                                            Κατωπόδης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου