Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Βραβείο για τις μαθήτριές μας!

Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι οι μαθήτριες μας του Γυμνασίου Ερυθρών Κάτια Τσοτσάνη, Κλαούντια Ναζεράι και Ελευθερία Τσίγκου ήρθαν δεύτερες και πήραν τιμητικό έπαινο για το ολυμπιακό στεφάνι που έφτιαξαν στα πλαίσια του διαγωνισμού Fairchild Challenge της Διεθνούς Ένωσης Βοτανικών Κήπων, στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η μαθήτρια Κατερίνα Μακρή πήρε διάκριση για το δικό της στεφάνι και ήταν στην τελική δεκάδα. Στον διαγωνισμό αυτό πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο και έπρεπε να φτιάξουν ολυμπιακά στεφάνια με φυτά της περιοχής στην οποία ζουν και ταυτόχρονα να γράψουν ένα σύντομο κείμενο για κάποια ενδιαφέροντα φυτά, που θα έπρεπε να προστατευτούν. Η όλη διαδικασία έγινε μέσω των αντίστοιχων βοτανικών κήπων κάθε χώρας. Εμείς στην προκειμένη περίπτωση διαλέξαμε τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στο Χαϊδάρι για να στείλει τις συμμετοχές μας.
Πρώτη ήρθε μια ομάδα μαθητριών από τη Χαβάη.
Παρακάτω είναι οι σχετικές συνδέσεις. Πατώντας επάνω στη φωτογραφία της Κάτιας που φοράει το στεφάνι, βγαίνει και το αντίστοιχο κείμενο που γράψαμε.
http://www.bgci.org/index.php?option=com_content&id=2735&status=published
http://www.bgci.org/index.php?option=com_content&id=2722&status=published
Αυτή είναι η αρχική σελίδα του διαγωνισμού στα ελληνικά
http://www.bgci.org/index.php?option=com_content&id=2637&status=published

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τι κάνω αν δω δελφίνι;

Το καλοκαιράκι ήρθε! Κάποιοι τυχεροί από εσάς μπορεί να είστε ήδη στη θάλασσα και να κολυμπάτε, άλλοι λιγότερο τυχεροί όπως εγώ, θα περιμένετε λίγο ακόμα για τις διακοπές σας. Ξέρετε όμως τι να κάνετε σε περίπτωση που δείτε ένα δελφίνι, μια φάλαινα ή μια φώκια στη θάλασσα που κολυμπάτε ή πλέετε με το σκάφος σας;
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
Εάν συναντήσουμε θαλάσσια θηλαστικά:
• Κρατάμε μια απόσταση μεγαλύτερη από 50 μ. και αφήνουμε την πρωτοβουλία της επαφής στα ίδια. Εάν έχουν διάθεση, θα έρθουν από μόνα τους.
• Δεν κατευθυνόμαστε ποτέ καταπάνω στα θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης, αν δούμε δελφίνια, σε καμία περίπτωση δεν εισχωρούμε στο κοπάδι με το σκάφος. Διατηρούμε μία πορεία παράλληλη με αυτή των δελφινιών.
• Δεν αυξομειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους απότομα. Διατηρούμε μία σταθερή ταχύτητα που να μην ξεπερνάει τους 7 κόμβους. Τόσο ο θόρυβος της μηχανής όσο και η επιτάχυνση μπορεί να εκληφθούν ως απειλή και να τρομάξουν τα ζώα.
• Ποτέ δεν αλλάζουμε απότομα την πορεία του σκάφους, γιατί και πάλι θα τα τρομάξουμε ή/και θα τους δημιουργήσουμε πανικό.
• Εάν δελφίνια ή άλλα θαλάσσια θηλαστικά μας πλησιάσουν, συνεχίζουμε την πορεία μας και απολαμβάνουμε την επαφή!
• Σε περίπτωση μεγάλων κητωδών (όπως οι φυσητήρες) και λόγω της πολύ μικρής ταχύτητάς τους, μειώνουμε τη δική μας ταχύτητα κάτω από τους 3 κόμβους, ήδη από απόσταση 200 μέτρων. Ποτέ δεν τους «κυνηγάμε» με το σκάφος, ποτέ δεν τοποθετούμαστε μπροστά από έναν ή περισσότερους φυσητήρες, κόβοντάς τους την πορεία, και ποτέ δεν κατευθυνόμαστε κάθετα προς αυτούς. Είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και για εμάς τους ίδιους!
• Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κολυμπήσουμε μαζί με δελφίνια ή μεγαλύτερα κητώδη. Όσο και αν φαίνεται πολύ ωραίο και όλοι το επιθυμούμε (ειδικά όσοι έχουμε δει το Απέραντο Γαλάζιο), πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι άγρια ζώα και, εκτός από το ότι μπορεί να τα ενοχλήσουμε, μπορεί να γίνουν μέχρι και επιθετικά, ειδικά αν πρόκειται για μητέρες με μικρά.
• Ποτέ δεν προσπαθούμε να τα αγγίξουμε ή να τα ταΐσουμε.
• Τέλος, κάνουμε μια συνοπτική καταγραφή τής παρατήρησής μας.
Εάν δεν ξέρετε να διακρίνετε πόσα είδη δελφινιού κολυμπάνε κάπου κοντά μας, τότε έχετε ανάγκη από τον θαυμάσιο οδηγό των Θαλάσσιων Θηλαστικών που βγήκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Θάλασσα: εκστρατεία ενημέρωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά», πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μυηθείτε στον κόσμο τους, έναν υπέροχο κόσμο ήχων και σημάτων που ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Για περισσότερη δροσιά θαλασσινή, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Βραβείο καλύτερου νέου ερευνητή


BΡΑΒΕΙΟ KΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΕΟΥ EΡΕΥΝΗΤΗ, Παγκόσμια τιμή σε Ελληνίδα επιστήμονα.
Η διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου Ζ. Νικολακοπούλου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την εργασία της. Η βιολόγος από τη Μεσσηνία μελέτησε τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου


Η Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Μετά τις σπουδές της στο ΑΠΘ συνέχισε το ερευνητικό της έργο στο Λονδίνο, όπου διαπρέπει.
Το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή απέσπασε μία νεαρή Ελληνίδα από τη Μεσσηνία.
Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου εργάζεται στο Λονδίνο και ήταν υποψήφια μεταξύ πολλών νέων επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο. Πριν από λίγες μέρες απέσπασε τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award) χάρη στην εργασία της για τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών που περιέχονται στα ψάρια κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.
Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (10th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids & Lipids 2012), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά.
Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο για τη μελέτη της πάνω στη χρήση των Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.
Η έρευνά της έδειξε ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου και προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας.
Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Queen Mary University του Λονδίνου, με επιβλέποντες καθηγητές τον κ. Ken Parkinson και την κ. Adina Michael-Titus.
«Είναι μεγάλη τιμή που έχω λάβει αυτό το βραβείο για την έρευνά μου», σημειώνει. «Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει σημαντική ελπίδα στη χρήση των Ω-3 λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του στόματος, καθώς και για άλλες μορφές καρκίνου».
Ο καθηγητής Parkinson σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς της μπορούν να βοηθήσουν την παρακολούθηση κλινικών δοκιμών που θα βασίζονται στη χρήση των Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό συναφών αλλά πιο αποτελεσματικών αντικαρκινικών μορίων:
«Οι παρατηρήσεις της έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε μια νέα προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο».

ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ:
«Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα»
·         «Θέλω να αποκτήσω εμπειρίες και να γυρίσω πιο σοφή»
Θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, αλλά η οικονομική κρίση την προβληματίζει ιδιαίτερα. Μιλώντας στο «Εθνος», η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου δεν κρύβει την αγάπη της για την πατρίδα: «Θέλω να επιστρέψω και να εργαστώ στην Ελλάδα. Να είμαι κοντά στους δικούς μου. Με προβληματίζουν, όμως, όλα αυτά που ακούω και διαβάζω».
Η ερευνήτρια ζει στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θεωρεί ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες: «Μετά το προπτυχιακό μου ζω στο Λονδίνο, όπου μου δίνονται περισσότερες ευκαιρίες για ερευνητικό έργο. Το σκέφτομαι να γυρίσω. Δεν ξέρω αν θα έχω τις ευκαιρίες που έχω εδώ. Σε κάθε περίπτωση θέλω να αποκτήσω εμπειρίες. Να γυρίσω πιο σοφή».
Ποια είναι η άποψή της για το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας;
Δεν διστάζει να απαντήσει ότι οι επιστήμονες είναι πολύ καλοί, ενώ τα πανεπιστήμια δίνουν τη γνώση που χρειάζεται: «Στο εξωτερικό υπάρχει καλύτερος εξοπλισμός αλλά και καλύτερη χρηματοδότηση. Σίγουρα δίνονται περισσότερες δυνατότητες σε έναν επιστήμονα».
Η δρ Νικολακοπούλου συμβουλεύει τους νέους επιστήμονες να παλέψουν για τους στόχους τους, όσο υψηλοί και να είναι: «Καλώ τους νέους να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Αν επιμείνουν σε αυτό που θέλουν, θα διακριθούν».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ:
Από το Μουζάκι στο Λονδίνο
Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμή- μα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μετα- πτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL).
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το διδακτορικό της στο Queen Mary University σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και του δέρματος, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό
Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council).
Η έρευνά της έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς -εκτός των άλλων- αφορά πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν εύκολα να περιληφθούν σε κάθε τραπέζι.
Τα Ω-3 λιπαρά
Εκτός από τα ψάρια, τα ω-3 λιπαρά περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καρύδια, σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.
Σειρά μελετών έχουν καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων.
Άλλες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωσή τους με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για το ρόλο των ω-3 λιπαρών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα και τις νεφρικές παθήσεις.
Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση ψαριών, που είναι πλούσια σε ω-3, δύο φορές την εβδομάδα.

Συνέντευξη των μαθητών που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Βιολογίας

Εδώ είναι η συνέντευξη των μαθητών που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα Βιολογίας, στη ΝΕΤ.
http://www.ert.gr/webtv/net-rss/item/6044-Diakriseis-mathhtwn-sthn-pagkosmia-olympiada-biologias-17-07-2012#.UA6CRaASHTp

Χάλκινο μετάλλιο για τους Έλληνες μαθητές

Οι μαθητές που πήραν μέρος στην Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας στη Σιγκαπούρη κατέκτησαν το χάλκινο βραβείο και έναν έπαινο, κάνοντας όλους μας περήφανους! Πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά, τους συνοδούς τους και σε όλους τους Βιολόγους που τους έκαναν μάθημα! Λεπτομέρειες εδώ:
http://www.pdbio.gr/

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Προστατεύομαι από έντομα, "βιολογικά"!

Μύγες, κουνούπια, κατσαρίδες, κάποια από τα πιο γνωστά, αλλά τουλάχιστον αντιδημοφιλή και συχνά επικίνδυνα έντομα, μιας και μπορεί να κουβαλούν μεταδοτικές ασθένειες, που μπορεί να «κατοικούν» μαζί με τους ανθρώπους στο σπίτι. Πλήθος τα εντομοκτόνα και διάφορα σκευάσματα που εφαρμόζονται για την καταπολέμησή τους, τα οποία όμως αποτελούν δηλητήρια τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.
Ο γεωπόνος Βασίλης Αναγνώστου, μιλάει στο ΑΜΠΕ για φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των ενοχλητικών εντόμων, που έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα χημικά προϊόντα του εμπορίου, χωρίς τις επιβλαβής παρενέργειές τους για την υγεία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων.
Τα θηλυκά κουνούπια, εξηγεί ο κ. Αναγνώστου, χρειάζονται αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους και αυτά είναι που μας τσιμπούν. Προτιμούν τα θερμόαιμα ζώα, όπως τον άνθρωπο, γιατί προσελκύονται από τη σωματική θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται από την αναπνοή. Άλλοι παράγοντες που «τραβούν» τα κουνούπια είναι η κίνηση, η υγρασία και το φως.
Τα συχνά ντους απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα και προστατεύουν τους ανθρώπους από τα κουνούπια. «Μαγνήτης» για τα κουνούπια είναι και η κούραση με το λαχάνιασμα, καθώς αυξάνονται οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται. Οι ανεμιστήρες συμβάλουν αρκετά στο να διαλύεται η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κι έτσι τα απωθούν, μιας και τα κουνούπια εντοπίζουν από τα 20 μέτρα το αγαπητό τους διοξείδιο, ενώ ταυτόχρονα η χρήση των ανεμιστήρων χαρίζουν δροσιά, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός.
Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα ύδατα, γι’ αυτό και πρέπει κανείς να μην αφήνει νερά από το πότισμα ή τη βροχή να λιμνάζουν, καθώς και να αλλάζει κάθε δεύτερη μέρα το νερό των κατοικίδιων.
Αρώματα, σπρέι, κρέμες και συναφή καλλυντικά ελκύουν τα κουνούπια, όπως και τα σκούρα και τα εμπριμέ ρούχα, γι’ αυτό θα πρέπει να προτιμούνται τα λευκά. Τα γλυκά, επίσης, προσελκύουν τα κουνούπια, ενώ το σκόρδο τα διώχνει. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τροφές με κάλιο, όπως μπανάνες, γιατί το γαλακτικό οξύ που περιέχουν έλκει τα κουνούπια.
Τα κουνούπια φεύγουν επίσης αν υπάρχουν κοντά σε πόρτες και παράθυρα φυτά όπως σκόρδο, κρεμμύδια, μαϊντανός, φασκόμηλο, δάφνη, κανέλα, αρμπαρόριζα (ή αλλιώς σιτρονέλλα), γεράνι, κατιφέ, βασιλικό, δεντρολίβανο, γαρίφαλα, μέντα, δυόσμο, μελισσόχορτο, θυμάρι, καλέντουλα και νυχτολούλουδο, αφού το άρωμά τους λειτουργεί αποτρεπτικά ως εντομοαπωθητικό. «Ομπρέλα» προστασίας παρέχουν επίσης οι ευκάλυπτοι και οι φλαμουριές.
Άλλοι τρόποι απώθησης των εντόμων είναι οι λάμπες με κίτρινο χρώμα που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από αυτές με άσπρο φωτισμό, επίσης το κάψιμο δεντρολίβανου είναι πιο αποτελεσματικό και υγιεινό από το «φιδάκι».
Ο κ. Αναγνώστου αναφέρει εύκολα και οικολογικά σκευάσματα που μπορεί κανείς να φτιάξει στην κουζίνα του σπιτιού του. «Τρίψτε βασιλικό και αναμείξτε τον με ξύδι σε ένα μπολ. Αφήστε το δίπλα σας ή κάντε επάλειψη στο δέρμα σας. Μπορούμε να φτιάξουμε λοσιόν προσθέτοντας ένα φλιτζάνι καυτό νερό σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε ρίξει μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το αφήνουμε μία ώρα για να “δέσει”. Στη συνέχεια το βάζουμε σε έναν ψεκαστήρα. Το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαζόμαστε». Ένα ακόμα σπρέι που προτείνει ο κ. Αναγνώστου είναι, 100 γραμμάρια νερό, 4 έως 6 σταγόνες αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, λεβάντας και σιτρονέλλας.
Για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορεί κανείς να τρίψει λίγη μαντζουράνα πάνω στο τσίμπημα ή βάλει σόδα.
Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν για μήνες χωρίς τροφή, χρειάζονται καθημερινά όμως νερό και προτιμούν μέρη με υγρασία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουν νερά στο νεροχύτη της κουζίνας και στο μπάνιο. Επίσης δεν πρέπει να μένουν υπολείμματα φαγητών εκτεθειμένα. Οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε χώρους που έχουν ήδη ρυπανθεί με περιττώματα από άλλες κατσαρίδες, γι’ αυτό τα σκοτεινά μέρη, που προτιμούν οι κατσαρίδες, πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά.
Ο κ. Αναγνώστου επισημαίνει πως «ο συνδυασμός άχνη ζάχαρη και μαγειρική σόδα αποβαίνει θανατηφόρος για τις κατσαρίδες. Ανακατέψτε ίση ποσότητα των δυο υλικών και αφήστε το μείγμα σε ένα ρηχό πιάτο». Ο βόρακας ή βορικό οξύ, ένα 100% φυσικό υλικό που μπορεί κανείς να το προμηθευτεί στα φαρμακεία δρα αποτελεσματικά τόσο για τις κατσαρίδες, όσο και για τα μυρμήγκια. Μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα εντομοκτόνο ανακατεύοντας ζάχαρη με νερό και βόρακα ή μπορεί να λιώσει πατάτες με βόρακα, από το μείγμα να φτιάξει μπαλάκια που θα τοποθετηθούν κάτω από νεροχύτες, πίσω από το ψυγείο, την κουζίνα, το πλυντήριο και τα οποία διαρκούν περίπου έξι μήνες. Αν στο σπίτι υπάρχουν ζώα τότε θα πρέπει να αποφευχθεί ο βόρακας, γιατί μπορεί να είναι φυσικό προϊόν παραμένει όμως δηλητήριο.
Άλλος ένας τρόπος για να απαλλαγεί κανείς από τις κατσαρίδες είναι ο ψεκασμός με σαπουνόνερο ή φωτιστικό οινόπνευμα. Είτε άμεσα, είτε αργότερα θα εξουδετερωθούν, όταν οι ουσίες θα επιδράσουν.
Τα φύλλα δάφνης, οι φέτες αγγουριού, το σκόρδο, η ναφθαλίνη δρουν επίσης εντομοαπωθητικά, γιατί οι κατσαρίδες απεχθάνονται τη μυρωδιά τους.
Ο κ. Αναγνώστου προσθέτει, πως μία φυσική απωθητική ουσία για τις κατσαρίδες είναι η νεπέτα ή γατόχορτο, φυτό συγγενές με τη μέντα. Το ενεργό συστατικό νεπεταλακτόνη που περιέχει, είναι μη τοξική για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα.
Για τις μύγες, δυστυχώς, δεν υπάρχουν συνταγές εξουδετέρωσης, ούτε με φυσικά, ούτε με χημικά σκευάσματα. Μία μυγοσκοτώστρα, όμως, είναι απαραίτητη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν τα γνωστά από παλιά «βαρελάκια, μία κατασκευή με κολλώδη ουσία σε μία λωρίδα, για να εγκλωβίζονται πάνω οι μύγες. Ως απωθητικό για τις μύγες λειτουργεί ο ελληνικός καφές, καθώς σιγοκαίει, ο καπνός του διώχνει τις μύγες, και όχι μόνο, αφού η μυρωδιά του είναι απωθητική για τις μέλισσες και τα κουνούπια. Επίσης ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο στα παράθυρα και τις πόρτες θα διώξει τις μύγες αλλά και τα άλλα έντομα.
Τέλος στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές που βγάζουν υπερήχους και απομακρύνουν εκτός από μύγες, κατσαρίδες, ψύλλους, σκόρους και ποντίκια.