Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τι κάνω αν δω δελφίνι;

Το καλοκαιράκι ήρθε! Κάποιοι τυχεροί από εσάς μπορεί να είστε ήδη στη θάλασσα και να κολυμπάτε, άλλοι λιγότερο τυχεροί όπως εγώ, θα περιμένετε λίγο ακόμα για τις διακοπές σας. Ξέρετε όμως τι να κάνετε σε περίπτωση που δείτε ένα δελφίνι, μια φάλαινα ή μια φώκια στη θάλασσα που κολυμπάτε ή πλέετε με το σκάφος σας;
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ
Εάν συναντήσουμε θαλάσσια θηλαστικά:
• Κρατάμε μια απόσταση μεγαλύτερη από 50 μ. και αφήνουμε την πρωτοβουλία της επαφής στα ίδια. Εάν έχουν διάθεση, θα έρθουν από μόνα τους.
• Δεν κατευθυνόμαστε ποτέ καταπάνω στα θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης, αν δούμε δελφίνια, σε καμία περίπτωση δεν εισχωρούμε στο κοπάδι με το σκάφος. Διατηρούμε μία πορεία παράλληλη με αυτή των δελφινιών.
• Δεν αυξομειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους απότομα. Διατηρούμε μία σταθερή ταχύτητα που να μην ξεπερνάει τους 7 κόμβους. Τόσο ο θόρυβος της μηχανής όσο και η επιτάχυνση μπορεί να εκληφθούν ως απειλή και να τρομάξουν τα ζώα.
• Ποτέ δεν αλλάζουμε απότομα την πορεία του σκάφους, γιατί και πάλι θα τα τρομάξουμε ή/και θα τους δημιουργήσουμε πανικό.
• Εάν δελφίνια ή άλλα θαλάσσια θηλαστικά μας πλησιάσουν, συνεχίζουμε την πορεία μας και απολαμβάνουμε την επαφή!
• Σε περίπτωση μεγάλων κητωδών (όπως οι φυσητήρες) και λόγω της πολύ μικρής ταχύτητάς τους, μειώνουμε τη δική μας ταχύτητα κάτω από τους 3 κόμβους, ήδη από απόσταση 200 μέτρων. Ποτέ δεν τους «κυνηγάμε» με το σκάφος, ποτέ δεν τοποθετούμαστε μπροστά από έναν ή περισσότερους φυσητήρες, κόβοντάς τους την πορεία, και ποτέ δεν κατευθυνόμαστε κάθετα προς αυτούς. Είναι πολύ επικίνδυνο ακόμη και για εμάς τους ίδιους!
• Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κολυμπήσουμε μαζί με δελφίνια ή μεγαλύτερα κητώδη. Όσο και αν φαίνεται πολύ ωραίο και όλοι το επιθυμούμε (ειδικά όσοι έχουμε δει το Απέραντο Γαλάζιο), πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι άγρια ζώα και, εκτός από το ότι μπορεί να τα ενοχλήσουμε, μπορεί να γίνουν μέχρι και επιθετικά, ειδικά αν πρόκειται για μητέρες με μικρά.
• Ποτέ δεν προσπαθούμε να τα αγγίξουμε ή να τα ταΐσουμε.
• Τέλος, κάνουμε μια συνοπτική καταγραφή τής παρατήρησής μας.
Εάν δεν ξέρετε να διακρίνετε πόσα είδη δελφινιού κολυμπάνε κάπου κοντά μας, τότε έχετε ανάγκη από τον θαυμάσιο οδηγό των Θαλάσσιων Θηλαστικών που βγήκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Θάλασσα: εκστρατεία ενημέρωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά», πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μυηθείτε στον κόσμο τους, έναν υπέροχο κόσμο ήχων και σημάτων που ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Για περισσότερη δροσιά θαλασσινή, περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου