Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πλούσιες χώρες, φτωχοί λαοί...

Για μένα που είμαι Βιολόγος με εξειδίκευση στην Οικολογία, η επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και η εκμετάλλευσή του είναι τόσο ολοκληρωτική, που τη θεωρώ πλέον αυτονόητη. Βλέποντας ένα προϊόν σκέφτομαι όλη τη διαδικασία που χρειάστηκε για να παραχθεί και να φτάσει στο ράφι που βρίσκεται μπροστά μου.
Αυτό μάλλον όμως δεν είναι τόσο προφανές για όλο τον κόσμο. Πόσοι από εσάς σκεφτήκατε από πού έρχονται τα τριαντάφυλλα του ανθοπωλείου, πώς φτιάχνονται τα κινητά σας, πού αλιεύεται η πέρκα που αγοράζετε στα πολυκαταστήματα; 
Και αυτά είναι καίρια ερωτήματα, γιατί έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Θα δείτε στο βίντεο που αναρτώ, πώς κατέληξαν σήμερα χώρες της Αφρικής πάμπλουτες σε ορυκτά, πετρέλαιο και διαμάντια. Αυτό που θα δείτε είναι ίσως και η εξέλιξη που κάποιοι επιθυμούν για τη δική μας χώρα...
Θέλει θυσίες η ανάπτυξη λένε... Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να κάνουμε εξαγωγές. Η Γερμανία όμως με τριπλάσιους μισθούς περίπου απ' εδώ, πώς κάνει τόσες εξαγωγές; Ακόμη και πολλά τρόφιμα εξάγει, όχι μόνο μηχανήματα.
Οι εξαγωγές εξαρτώνται περισσότερο από την ποιότητα, την πρωτοτυπία, την εμπιστοσύνη και καλά πληρωμένους εργαζόμενους που έχουν γνώσεις και προσφέρουν την εργασία τους με υπευθυνότητα και καλή οργάνωση βέβαια.
Όλα αυτά δεν μπορούν να προσφερθούν με 500 Ευρώ το μήνα και πιο κάτω μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.
Μην πιστέψετε λοιπόν τις υποσχέσεις αυτών που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.
Μετά τις εκλογές άλλα θα λένε.
Ίσως μας επιφυλάσουν ανάπτυξη σαν αυτή που δείχνει το βίντεο και η οποία φυσικά δεν ενισχύει ούτε τους λαούς αλλά ούτε και τη Φύση.

http://player.vimeo.com/video/37169808

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου